По стъпките на динозаврите

 

Онзи ден реших да посетя Collosal fossils: една наистина колосална колекция динозавърски фосили из необятния жълт простор на Китай. Късметлийчето аз: хванах буквално последния влак, защото сега (след Чикаго и Сиатъл) фосилите ще продължат пътя си до нови нърд дестинации.
С изненада и интерес научих за съществуването на вид Крайтънозавър… Да, точно така- кръстен на автора на Джурасик парк ( повтарям за някои блогъри: Jur-rassic, ne Jew-rassic!). На галено му виках кретенозавър, но тва да си остане между нас. Въпрос на звучене, нищо лошо за таткото на динозавърския парк и Спешно отделение.
Титанозаври, грижовни овираптори, протоцератопси и какви ли не други твари радваха безброй пощурели американски хлапета и избран брой втрещени от умиление любители-палеонтолози. За по-напредналите с четенето малчугани надписите предлагаха tongue twisters като Jingshanosaurus, Szechuanosaurus и прочие гордост за Китайската народна република и мъчение за остатъка от света.

 

За по-голяма автентичност на палеонтологичното изживяване, из музея бяха пръснати редица малки пясъчници със “заровени” копия на яйца на динозаври, кости и т.н, които желаещите можеха да почистят от пясъка и т.н. В добавка към това чудесна фотоизложба на прочути палеонтолози в действие съвсем успя да ме откъсне от действителността.

 

Разбира се, имаше и недоволни. “Както се изрази една майка: Е, не можаха ли да ги покажат как са изглеждали”…Ами така де, за кво са тия странни скелети на милиони години, като можеха да сложат едни хубави модели със загладена кожа и холивудски зъбки, които а-ха да те схрускат…
Advertisements

One thought on “По стъпките на динозаврите

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s