Калиграфия в снега

Японците не са хора. Заподозрях го в момента, в който монументалните им ударни инструменти започнаха да си играят невъзмутимо с въображението и пулса ми. Вчера обаче всяко съмнение беше отхвърлено. Японците не спортуват, те рисуват с телата си.

Signatures е един различен филм. Красотата да доведеш тялото си до лимита се слива с безапелационната мощ на природата. Планината не е просто терен за действие: тя е органична част от него. Снегът не е просто бяла пудра, а живи вълни, чието движение се запечатва в ириса ти с не по-малка сила от хората, порещи студената маса с най-важното, което имат в момента: една дървена дъска и много, безкрайно много свобода.

Да излезеш в планината и да пишеш по нея с белите си линии Е калиграфия: с тяло, вместо с мастило. Да изразиш себе си чрез свободата, която имаш да доведеш тялото си до краен предел е една от най-красивите идеи, с които човек може да се сблъска. Your true self is where your final frontier lies. И няма нищо по-вдъхновяващо от това да гледаш хора, за които тази граница отдавна вече я няма. Които летят надолу по места, на които някои ги е страх дори да погледнат нагоре. Които порят вълните от сняг или вода, обръщайки, въртейки, блъскайки и изправяйки тялото си без капка страх. Чиста емоция, чиста сила, чиста красота. Светът е за смелите.

Advertisements

3 thoughts on “Калиграфия в снега

  1. Леле тоя филм е…думи нямам! Гледах го на рилските езера в хижата в една стая с още около 20 човека и беше прекрасно изживяване. На другия ден мислех само за него и говорех само за него и за… пудрата 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s