Howling for you

Думите се удрят в клавишите на пишещата машина. Жадни. Нетърпеливи да прекратят живота си като букви и да се превърнат в образи. “Талантът” да имитираш вече прочетенето няма нищо общо с истинско писане. Геният руши, за да може да създаде. Традицията не е нищо повече от бунт срещу старото с вече отминал срок на годност.
Алън Гинсбърг не случайно е една от емблематичните фигури на ХХ век и ако тази екранизация на литературния му свят ви остави безразлични най-добре се върнете към занаятчията Балзак. Литературата не е това, което сте се научили от някого да четете и пишете. Поезията не е дитирамб, нито най-малкото общо кратно на уморени от употреба епитети. Не е баналността на  кадифено докосване, нито приспиваща мозъка генерална репетиция по вече играни текстове.

It is dreaming of  angelheaded hipsters burning for the ancient heavenly connection to the starry dynamo in the machinery of night…where we wake up electrified out of the coma  by our own souls’ airplanes roaring over the roof they’ve come to drop angelic bombs the  hospital illuminates itself imaginary walls collapse…
Поредното дезориентиращо дъха ви изпълнение на Джеймс Франко в смесица от документална проза и необуздана поезия. Ритъмът на дишането ми не е бил така екзалтирано пресечен откакто слушах на живо римите на един млад графитен гений в първия ми сиатълски Poetry Slam…Goddamn atemlos!
Advertisements

4 thoughts on “Howling for you

 1. “… занаятчията Балзак.”!!! Понякога образованието изиграва лоша шега. Никой не говори лошо за келеша, за който пишеш (а, ако някой говори значи не го е чел), но не обиждай и другите истински Творци. Прекаленото самочувствие понякога дразни, да не кажа – винаги. А от прекалената ти информираност разбирам, че си чела и двамата и именно заради нея (информираността) препоръчвам да се помисли, че и други са ги чели и може би мислят по друг начин. Приеми опозионното мнение като необходим (демократичен) коректив към ренесансовата (образователна) еуфория, в която предполагам си изпаднала. Приемам забележки относно правописни грешки и неправилност на стила. Все пак говоря с изкуствовед, който е наясно с всичко… 🙂
  P.S. Извини се веднага на Балзак и си дай телефона да пием по едно кафе 🙂

  Like

 2. Мнението ми за Балзак го споделят множество хора, запознати в големи детайли с живота и творчеството му.

  За никой не е тайна, че той е имал самоналожена квота колко страници на ден да напише и че е изпадал в пристъпи на гняв, когато някой от младите творци, на които е бил ментор просто е сядал и без редакция на един дъх е изписвал страници със силни и въздействащи слова.

  Докато Балзак е редактирал с дни нещо докато не придобие достатъчна форма и съдържание, за да се представи пред публика.

  Няма да се извиня: талантът за мен е вътрешен порив, не непрекъснато “заемане” и квоти за писане 🙂

  Лоша шега изиграва не доброто образование, а сляпото вярване в етикета “Класик”, който добрите продажби и група критици са сложили 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s