Bio DiverCities

Плакат-илюстрация: Константина Василева
Ако Одри Хепбърн беше закусила вчера в Брюксел към 10.45 сутринта, това щеше да е десетата й Breakfast at Sustainability’s. Да, правилно прочетохте. Инициативата е част от програмата “Европейски столици на биоразнообразието” и е не просто екораздумка на чаша кафе. А закуска за шампиони. Шампиони в нелеката задача да се съчетае съвременната градска среда с ангажиментите към запазване на биоразнообразието.
Важното в проекта финансиран от програма LIFE на ЕС (същата програма, която стои финасово зад Натура 2000) е , че той се опитва да разчупи всеобщата заблуда, че активните действия за защита на биоразнообразието са по някакъв начин откъснати от градската среда и ежедневния ни живот и е необходимо целенасочено да положим усилия в определени географски ареали и природни местности. Не!
Tъй като самият термин биоразнообразие остава абстрактен и по екологично далечен за повечето хора, проектът European Capitals of Biodiversity цели да стимулира разпространяването на повече информация за опазването на природата сред гражданите и да подкрепи съставянето от общините на местни проекти за защита на екологичното равновесие и разнообразието от животински и растителни видове.

 Плакат “Природата не може да се рециклира”: WWF Румъния

Естествено, водеща роля в начинанието има Германия. Стандартът за най-добри практики е …немски. И докато повечето сайтове насочени към европейска тематика мълчат (дори официалния на проекта), вчера около 50тина минути след началото на срещата Deutsche Umwelthilfe бяха готови със статия по въпроса. Тhe winners are:
Германия: Хановер
Франция: Монпелие
Унгария: Сентеш
Словакия: Кремница
Испания: Пуебла де Санабрия
Както е видимо само 5 държави участват в инициативата засега. Тъй че, Общини, ако имате нужда от допълнителен зелен стимул: победителят Хановер получава 25 000 евро от фондацията Vibrant cities, за да продължи да поддържа проекти в сферата на биоразнообразието.
За Организации, които се интересуват от възможността за партньорство по тази инициатива и които желаят България да се присъедини към останалите 5 държави, можете да се свържете директно с Уве Фридл. Моля ви, бъдете сериозни!
Mr. Uwe Friedel (German Environmental Aid – DUH)
Phone: +49 7732 9995 57
E-Mail: friedel@duh.de
 
Колкото до гражданите: не си мислете че биоразнообразието е нещо абстрактно, което не ви касае. Ако идеята за защита на Калифорнийския кондор или морската видра ви е твърде далечна, сетете се поне за безбройните хотели, ски писти и голф игрища ( България – тази световна столица на голфа! ), заради които се изсичат безценни гори и се съсипват екосистеми. Ако и морето и Банско са ви далечни, замислете сe дори егоистчно. Щом природата е нещото, с което винаги се хвалите, когато говорите на някого за страната си, как ви се струва варианта да се хвалите с кранове и хотели?

P.s Всичко в този цвят е clickable. Oтделете малко от времето си да се поразходите из тези места в мрежата и Facebook. Kаузата си заслужава.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s