Тайфуни с нежни именаОбратно на общоприетото мнение- боксът не е просто силов спорт, движен от физическата агресия.. Той е своеобразна игра на шах, в която се бориш не само с ума на опонента си, но и с безпощадните физически ходове на отсрещното тяло. За да надделееш не стига първичната сила- трябват дисциплина, упоритост и спортен дух. Друг мит е, че той е само мъжки спорт, защото все повече жени решават да сложат ръкавиците. И се справят повече от добре. Една от тях е Мария Димитрова- треньор в боксов клуб Национал. Как е избрала този спорт и какво е да бъдеш една от малкото жени на треньорското място – можете да научите от самата нея.

Трудно ли е за една жена да пробие в един доскоро популярен предимно сред мъже спорт?


Мария: О, жените вече имат своето място в този спорт. Винаги ще има и привърженици, и такива които ще го отричат. Женският бокс привлече особено вниманието през 1999-2000г., когато дъщерите на трима велики боксьори от миналото започнаха да се изявяват на професионалния ринг- Лейла Али, Джаки Фрейзър и Фрида Форман. Всъщност женският бокс става много популярен през 1996г., когато по телевизията е излъчен мачът между Кристи Мартин и Дейрдре Гогарти. Тогава Майк Таисън се е бил срещу Франк Бруно. Женската среща предизвикала голям интерес, имало е от всичко, което прави бокса атрактивен- техника, ярост, страст, нокдауни и даже кръв. Този мач се смята за рожденната дата на съвременния професионален бокс при жените.

Тази година женският бокс е включен в програмата на Олимпийските игри в Лондон. За много трениращи жени по света се сбъдна една мечта! Ето, имаме световно признание. Преди се е смятало, че жените не са за този спорт, че това ще повлияе зле на репродуктивните им органи. Това, разбира се не е така. Женските органи са по-защитени и по-малко податливи на наранявания, отколкото тези на мъжете. Този спорт е еднакво труден както за жените, така и за
мъжете. И при двата пола трябва да се съобразяваме с индивидуалните качества и възможности на трениращия. При двата пола натоварването не е еднакво. Не може да се отрече, че по-силната половина на човечеството са мъжете, чисто анатомично. Обаче отдавна ролята на жената не е единствено да ражда и отглежда деца и да се грижи за домакинството. Доказваме, че можем да се справяме не по-зле от мъжете. Подчертвам- не по-зле, а в някои случаи и по-добре. И отдавна сме навлези в много приоритетно мъжки сфери във всякакъв аспект.

 Говорихме си как си започнала да се интересуваш от бокса, но ако трябва с няколко изречения да опишеш как взе решението да се занимаваш с този спорт?

Мария:
 Просто е потребност,  начин да изразиш себе си. Това е спорт за индивидуалисти. В началото на 90-те години започнах да се занимавам с източни бойни изкуства и по време на обучението си в залата ни дойде един именит треньор по бокс, който ни помагаше да усъвършенстваме работата си с ръцете . Оттогава се запалих по бокса. Това е танц със собствен ритъм, това е изкуство, цяла наука. Учи те да овладееш тялото си, психиката си. Всяко движение в бокса е предпоставка за следващо действие- на атака, защита или контраатака.  Няма празно движение. Голямо предизвикателство е -това е едно постоянно надхитряне между два интелекта.  Боксът е за интелигентни хора. 


Освен за тялото, как допринася спортът за духа ? С дисциплина, борбеност и др?

Мария: 
Вие почти отговорихте на въпроса. Освен, че те променя физически и придобиваш сложни като координация навици, бокса провокира и мисленето. Развива качества като решителност, смелост, бърза мисловна и двигателна реакция, издържливост, сила, воля, както и творческа мисъл. Ставаш паметлив, наблюдателен, разсъдлив, гъвкав, разумен, придобиваш анализаторски способности. Спортът учи на дисциплина, организираност, научава те да вземаш самостоятелно решения за живота си. За децата е мотивация да повишат успеха си в училище. Той дава самочувствие и увереност, че можеш да преодолееш всякакви прегради. Научава те, че има решение на всеки проблем. 

Остатъкът от интервюто ми с Мария можете да прочетете 
на сайта на Wild Berries
Advertisements

One thought on “Тайфуни с нежни имена

  1. Г-жо Димитрова, благодаря Ви, че Ви има!!!!Следя статиите и интервютата с Вас , с голям интерес и за пореден път се убеждавам, че сте изключителен човек и с риск да се повторя, ще Ви пожелая отново само напред и нагоре!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s