The CircusThe circus arrives without warning…

Загадъчната магия на цирка и  необичайните хора, които стават част от него винаги са имали някакъв необяснимо притеглящ чар за мен. Преди няколко години на един дъх изгледах сезоните на мрачно-хипнотизиращия Carnivàle  преди това дълго си търсех болните карнавани видения на Катрин Дън. Закономерно с тaзи тенденция, просто нямаше как да пропусна корицата на The Night Circus в книжарницата.

Тя ме извика към себе си. С миризма на карамелизирани ябълки и сценичен дим. И си заслужаваше. Можете да я намерите издадена на български език в книжарниците на Хеликон, но ако ви се отделят 7 лева отгоре, ви препоръчвам да я прочетете в оригиналния й вид oт Doubleday. Езикът на Моргенщерн има удивителното свойство да влиза под кожата ти и да те оставя объркан- ту по детски простичък и лаконичен, ту леещ се с богати нюанси и препратки към думи, навлезли в английския от други езици (все пак циръкът пътува из целия свят и попива от всичко в него).

Няма да ви издавам много за сюжета, за да можете сами да потънете във вълшебния свят на Le Cirque des RêvesНо става въпрос за един облог, едно съревнование с мистериозни правила, което оплита в невъзможния си свят множество съдби. Едно Момче. Едно Момиче. Един екстравагантен собственик на цялото начинание и много удоволствия за ума и сетивата с полъх от историите на Нийл Гейман, щипка обърнат наопаки Чарлз Дикенс и шепа елементи от другия Карнавал, които са колкото същите, толкова и напълно различни.

Enjoy your time. 
Go Pick your black and white tent.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s