Жена на върха

Тази сутрин почина една от най-ярките личности в съвременната политическа история. Маргарет Хилда Тачър не само е първата жена-премиер на Великобритания, тя е и човекът, заемал най-дълго този пост в строгия и консвервативен климат на британската политика.
Освен с това, че е “Желязната лейди” и че си “иска парите обратно”, тя ще остане в историята и с безкомпромисното си решение да си върне контрола над Фолклендските острови през 1982. Тогава (едва 3 години след встъпването си в служба) Тачър убеждава и най-големите скептици, че под кадифените си ръкавици крие истински железен юмрук. Това й печели уважение в един доминиран от мъже свят, в който няма място за отстъпчивост и soft power.
Ако не бяха успехите й в областта на вътрешната и международната политика, не се съмняваме, че името й пак би останало в историята. Малко известен факт е, но в годините, прекарани в Оксфорд, Маргарет показва и своя научен потенциал в областта на химията. През 60те години на ХХ век, когато повечето жени все още биват възприемани основно като неспособни да се справят с “мъжката работа” домакини, бъдещият премиер уверено крачи отвъд стереотипите на обществото и времето. Нагоре. Крачка по крачка по стълбата на величието и историята.
Можем само да отправим един изпълнен с дълбоко уважение поклон към паметта на една истински вдъхновяваща и непоколебимо отстояваща своето дама.
A true lady. Iron Lady.

(Честно казано намерих повече нейни снимки с Роналд Рейгън, отколкото с господин Тачър.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s