RATIO-нализирай това !


Тази пролет отново можете да зарадвате своето скептично, запалено по науката и любопитно Аз с набиращото все по-голяма популярност събитие за популярна наука RATIO.

Миналата есен чухме любопитния разказ на Пол Зенън, за това как т.нар медиуми, врачки и прочие шарлатани всъщност манипулират публиката с всевъзможни техники за извличане на лична информация, която после представят като “шесто чувство” и паранормални способности. Зенън дори се беше постарал да проучи Баба Ванга и с изненадваща вещина отговори на въпросите за нея, въпреки че презентацията му се беше спряла основно върху популярни американски и британски “феномени”. Морис Гринберг подходи доста академично към Теорията на игрите, но Матю Коб пък прикова вниманието със смесица от научна страст (няма друго събитие, на което да видите някой, който може да говори толкова вдъхновено/яващо за развитието на лабораторните му експерименти) и интеракция с публиката.

 След като нагледно ни демонстрираха как рецепторите за определени миризми изкривяват обонянието ни в зависимост от генетичното ни наследство (и настъпилите мутации), общо взето остави всички hooked за продължението и следващата порция научни факти, представени по достъпен, интересен и дори забавен начин.И продължението е тук: само след два дни, на 24 май  (като научно-културен подарък за празника) ще се проведе новото издание на RATIO ( oт 14.00 в Sofia event center, на ниво 3 в Paradise Center (бул. Черни връх 100).


Този път триото лектори включва Д-р Андрю Бери, Христо Колев и Д-р Джон Ръниънс.

Д-р Андрю Бери е биолог, който преподава в Харвард (можете да чуете повече някои от идеите му във видеото по-горе) и ще говори за новостите в сферата на геномиката и изследването на човешката еволюция.


Най-младият от тримата Христо Колев е докторант в катедра “Аналитична химия”, който подобно на Матю Коб ще съчетае теория и ефектни експерименти на място, с които ще научим повече за видимото и невидимото в електромагнитния спектър.


Д-р Джон Ръниънс ще отговори на интересния въпрос (който едва ли често си задаваме, но е хубаво да му обърнем внимание) “Защо учените създадоха зелена флуоресцираща мишка?” Генетичните модификации са съблазнителна област, но какво трябва да се има предвид в подобни експерименти и доколко такива ексцентрични творения имат приложимост за развитието на науката и медицината?

Всичко това- тази събота! Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s