RATIO- За мимикрията, Марс и науката в медиите


My inner nerd rejoices! Октомври очевидно ще е доста зает месец. След техническата тематика от последните дни идва ред и на любимото ми и за сега единствено по рода си събитие за популярна наука у нас: RATIO (повече за последното издание eто тук). 
 
Oсвен, че и трите пъти, когато съм ходила задължително включва поне една лекция от най-интересната за мен тема  (еволюционна биология), събитието смесва презентации на чужди и родни учени, поднесени по-много достъпен, но същевременно задълбочен начин, често смесвайки лекция и експеримент на живо.
 
 С други думи RATIO показва, че науката не е нещо отвлечено и разбираемо само за отделна група хора, скрити от света в своите лаборатории. Напротив, тя е страшно интересна, изключително важна и дори- забавна. Особено ако темата ти в поднесена от добър оратор, който си разбира от работата и я върши с отдаденост и ентусиазъм. 
 
За мен мястото на науката не е притисната под дебели прашасали томове, а в центъра на общественото внимание, на разговорите на младите хора и разбиранията им за света. И подобни събития се опитват да постигнат именно това.

 
 Входът е само 10лв- колкото ще ви струва да хапнете нещо малко с безалкохолно, да идете на кино (където в момента освен Gone girl в големите салони май няма какво да се гледа)  или да изпиете няколко бири. На RATIO обаче освен забавление ще има и храна за ума, поднесена от двама български лектори и един професор от Университета в Чикаго.
 
Джери Койн е еволюционен биолог, който ще говори за мимикрията и нейните приложения в природата, а българските му колеги Д-р Юлиян Караджов и Д-р Владимир Божилов ще се спрат на изкривяването на научните факти в медиите и Марс: Неразказан: вълнуващ поглед към последните открития в света на астрофизиката и астрономията. 
 
Повече за събитието тук.
Елате да го гледаме заедно в събота от 14.00 в Sofia Event Center! 
Винаги си заслужава
 
P.S И плакатите стават все по-добри! 
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s