Защо критиките към Хелоуин са напълно безсмислени

Всяка година- едно и също. “Защо ще им празнуваме тъпите американски празници”, “това не е български празник”, ” не е православен празник”, “не е…(insert your wishy-washy argument here)…Не е… не е… не е… Вечното отрицание, вечното месене в разбиранията и личния избор на другите, обилно поръсени с назидателен тон, поляти с повърхностни и популистки познания за религията, (над)националните влияния и културата.

Бих разбрала всеки, който каже: “ами, това не е моят тип празник. Не ми харесва идеята”, или “не ми е интересно, не ми идва да го отбележа”, или “не ми е близък по никакъв начин като традиции и обичаи- предпочитам нашите обичаи като кукерството”. Това са напълно легитимни позиции и всеки има правото да харесва, или не харесва нещо.

Но в момента, в който започнеш да размахваш пръст, да обиждаш или да се подиграваш на хората и да им казваш те какво (не) трябва да правят, както и да обиждаш чужди култури, за които не знаеш абсолютно нищо: това вече не е ОК по никакъв начин.

Ето някои от любимите Хелоуин-ски клетви:

1.”Хелоин не е християнски празник”

И какво от това? Живеем в ХХI век: време, в което всеки интелигентен човек сам избира в какво (не)вярва. Време, в което науката отдавна е подкопала изкуствено създадените догми и най-малкото се е преборила за рационални и светски норми във всички развити държави по света.

Свободата да изповядваш избрана от теб религия не е събрана в тесни и удобни за църковните настоятелства граници. Уважавам хората, които по собствени (не наложени) убеждения са намерили някаква истина и смислен морален кодекс в дадена система от вярвания. Но мнозина от най-биещите се в гърдите “вярващи” не знаят абсолютно елементарни неща за християнството извън православната деноминация.. Всъщност, често не познават и нея. Искате да проверите ли? Кажете кои са догматичните разлики между католицизма, протестантството и православието?

Сигурна съм, че над 90% от гневните противници на Хелоуин нямат никаква представа за философията, теологията и историята на християнската религия извън казаното от баба им и ТВ предаванията по Великден и Коледа. Ако знаеха, щяха да са наясно, че Хелоуин е протестантски празник с католически корени: как по-точно не е християнски? А, да:

2. “Хелоуин е опасна езическа традиция”

А вие имате опасно малко познания за културата в региона. Любимите мартеници, които са така популярни и български (нищо, че ги има в Румъния, Македония, Сърбия и всяка държава ги мисли за своя традиция) далеч не са християнски обичай. Мартениците, сурвачките и голяма част от коледните обреди имат съвършено езически, категорично неправославен произход. Великденският заек също. Коленето на животни за курбан- също. Не виждам обаче някой да пише гръмки морализаторски лозунги против тях.

Дори да не бяха: какво лошо има в това да се изправиш пред страховете си, почитайки същевременно духовете на мъртвите и участвайки в една от вековните карнавални традиции? В Европа си имаме Венециански карнавал и Фашинг (със смесен християнско-езически произход). В Щатите от същите корени (и малко тиквено семе) е покълнала традицията на Хелоуин.

Да не говорим, че маскирането и злите духове са страшно близо до нашенските кукерски обреди: които почиват на същата идея за използването на маските и страшното за прогонване на злите сили. И както Хелоуин в същността си са езически обичаи, които не са само български: имат мотиви от обичаи в други държави от региона като Гърция и Румъния.

Изобщо – говорете с някой антрополог, културолог или човек, който наистина разбира от културни обичаи (не гостите по нашите тв предавания) и той ще ви обясни, че няма такова нещо като чист обичай, който да принадлежи 100% само на една единствена нация. Всяка традиция е плод на смесица от различни влияния, както географски, така и темпорални.

3. “Откъде-накъде празнуваме Хелоуин вместо Ден на будителите?”

Денят на будителите, този наистина голям духовен празник е на 1 ноември. Хелоуин е на 31 откомври. Едното по никакъв начин не пречи да бъде отбелязано другото.

Ако децата не знаят защо е важен 1 ноември, това не е проблем на хората, които харесват Хелоуин, а проблем на родителите и учителите на тези деца, които не са запалили у тях интерес, уважение и любов към знанието.

Ако едно дете чете качествена литература през цялата година нищо няма да му стане като се проблече за една вечер. И обратното: не може по цяла година да се гледа Планета и изведнъж на 1 ноември всички да милеят за знанието и културата. Аз и моят приятел по-миналата година се маскирахме като Фредерик и Катрин от “Сбогом на оръжията” на Хемингуей 😉 Очевидно нещата не са черно-бели и елементарни, както често се представят.

4. “Как така ще празнуваме (тъпи) американски празници?”

Ами да си седим в черупката. Да забравим, че живеем в технологично развит и многообразен свят, в който достъпът до информация е неизменно право на всеки? С намирането на информация и докосването до различни култури се случва нещо опасно за тесногръдия човек: хората четат. Виждат какво се прави извън тесните географски очертания на дома и започват да харесват и други неща, да откриват себе си и в други културни обичаи и традиции.

Не виждам масови протести срещу факта, че много тийнейджъри не са прочели една книга през живота си, редовно се тресат полуголи в дискотеката на фона на всевъзможни гръцки, турси и сръбски ритми, пушат цигара от цигара и денонощно висят по кафенета. Но виж- няколко преоблечени като филмови герои хлапета са изконна заплаха за културната ни идентичност. Yeaaaaaah, right!

Не съжалявам, че ми харесва нещо, което е пъстро, забавно, предизвиква въображението и изобретателността (особено ако сам си правиш костюма, както често ми се случва) и напомня за едни от най-вълнуващите филми и книги на по-мрачна тематика.

Накратко:  ще празнувам, и още как!

Колкото повече чете и научава човек, толкова повече му пречи да го слагат в кутии, форми за сладки, стари тави и каквото там хората използват, за да оформят еднакви, затворени съзнания, които не смеят да погледнат отвъд оградата.

Току виж навън светът е по-голям, по-интересен, с по-малко сочене с пръст, с по-богата култура, широкоскроени схващания и лишено от стереотипи мислене.

За личния избор, самочувствието и възпитанието

Българинът умира да клюкарства и критикува. “Ауу, виж го как се е обякъл”, “Ау, виж я каква е дебела”, “Ау, не го ли е срам, да прави еди какво си”, “Как така ще ми празнува няк’ви си чужди празници и ще се кланя на чужди култури”…

Отговорът на всички тези въпроси е един: НЕ е ваша работа.
Има една прекрасна мисъл (както любезно беше посочено като точен цитат):”great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.”

 

В една нормална развита страна има най-различни групи хора: и като религиозни убеждения, и като доходи, и като интереси (насочени към други култури, или само собствената) и стига всички от тях да спазват закона (нещо, което ние масово не правим), оттам нататък са свободни в личното си пространство и време да постъпват абсолютно както намерят за добре.

Ако сте искрено вярващ, невярващ или просто нормален интелигентен човек, би трябвало да вярвате най-вече в хората и в способността им сами да изберат морални устои; в личното право на избор; в неприкосновеността на личното пространство; в доброто и в прогреса. Забраната и критиката към избора на дугите не се вписват в тези ценостти

Live and let live. Оr live and let the undead enjoy the evening.

Весело изкарване на един от най-забавните празници изобщо!

Advertisements

3 thoughts on “Защо критиките към Хелоуин са напълно безсмислени

  1. Истината се ражда в спора 🙂 но трябва интелигентен подход, за да има истински спор- хората масово просто те чакаш да спреш да говориш, за да почнат да ти се карат или псуват:) Рядко има истинска чуваемост и опит да вникнеш в позицията на другия

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s