Post-Innovational

 
Вчера получих Inspiration/Innovation Overdose по време на Innovation Explorer. Нещо като 8 часова brainstorming сесия в компанията на някои много интересни и някои не чак толкова грабващи презентатори. 
 
Покрай уреждането на предстоящите ми тайландски приключения за малко да изпусна един от най-интересните за мен лектори: Антъни Христов, който освен че е работил по страхотния Wall-e (награден с Оскар за анимационен филм на 2009), се оказа и част от екипа на любимия ми от детските години филм Фърнгъли: последната екваториална гора (анимация от 1992 , която поразително прилича по сюжет на Аватар). Антъни беше любопитен и забавен. Разбрахме всичко за офис пространствата в Пиксар, оформени като taco бутки, малки хижи и лего замъци. Офисните барове и бюрата зад стени от бутилки определено привлякоха завистливо-замечтани погледи, но както се оказа: алкохолът не е основното гориво на вдъхновението. “We smoke pot as well”. Чудя се какво ли мислят от Дисни по въпроса?
 

Снимка: @justinetoms
 
Както винаги, лекторите за които знаеш най-малко се оказват най-интересните и докато разказите на Христов за мен бяха просто забавен поглед върху работната среда в една от най-влиятелните анимационни компании в света, двамата германци от Systematic Inventive Thinking (SIT): Феликс Фон Хелд и Ерез Тсалик ми дадоха доста повече храна за размисъл. 
 
Феликс сравни по-разпространения метод Design thinking с разработената нова SIT методология, целяща да идентифицира повтарящи се модели и да пречупи преварително създадени фиксации, които пречат на това да погледнеш към един продукт по нов начин и да “излезеш от Матрицата” (ако мога да припомня времената, когато братя Уашовски бяха братя и правеха гениални филми без реплики като “I love dogs, I’ve always loved dogs…”).
 
Особено интересна беше презентацията на Ерез, който обърна внимание на един доста често пропускан метод: Innovation through subtraction. Всички си представяме иновациите и създаването на нещо ново като процес на добавяне, надграждане, доразвиване и това е интуитивният начин, по който подхождаме, когато трябва да измислим нещо.
 
 
“You can’t rely on intuition to be innovative.
Human intuition folllows similar trends 
and cultural patterns – so someone has 
probably thought of it already

 Чудим се каква функционалност да добавим, какви нови елементи липсват, а понякога истинската иновация се крие в изваждането, в намаляването на елементите. Какво са контактните лещи, ако не очила без пречещите рамки? Или разтворимите супи, които премахват нуждата на опаковки пълни с течност ? Знакът минус не винаги е нещо лошо и добре приложен може много да улесни и подобри даден продукт.
 
Play with the same product but with a twist
Choose to go the counter-intuitive way”
 
 

В кафе паузите посетителите имаше и стена за идеи от  UniCredit Bulbank. Имаше доста вариации под мотото “Моята иновативна идея” , макар че на мен може би най-много ми хареса тази на Жустин Томс: чисто и просто #Заедно.


 
Едно от нещата, които най-много ми допаднаха във форума (освен изключително разнообразните откъм background хора, които говориха) беше посланите против конкуренцията и индивидуалното изпъкване. Многократно се подчертаваше екипната култура и приносът на различните хора в компанията (за което говори Проф. Улрих Вайнберг от Университета в Потсдам)
 
Идеи и успешни иновации се създават и прилагат заедно: най-добре от максимално интердисциплинарни екипи oт хора с напълно противоположни интереси, които могат да допринесат с различни и оригинални гледни точки. Още повече, че експертните познания само в една област ограничават способността ти за най-важният елемент от иновативното мислене: правенето на нестандартни връзки между вече извесни идеи и факти: запазена марка за хората с по-широк спектър от познания и интереси.
 
“Multidisciplinary teams are
at the core of reaching 
innovative solutions”


Говори се  за още много интересни неща: от нуждата на хората в IT/startup индустрията да се фокусират върху полезни и смислени проекти вместо само върху catchy phrases & buzzwords (Благодаря ти за тази презентация, Елвин Гури!) до изкуствения интелект, Uncanny Valley и това, доколко е близо реалността показана във филми като Her.
 

Един определено интересен ден!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s