Из България: Орешак

Последните години пътуваме из България почти всеки уикенд и наскоро се замислих защо да не споделя някои от кадрите и мечтата, които си заслужават да се видят и в блога. Една от любимите пролетни дестинации определено е Орешак. На разстояние разходка и половина от Троянския манастир, село Орешак е малко като размер, но изобилства от културен живот. В него се провежда фестивал на занаятите и изкуствата, който събира на едно място декоративно и приложно изкуство не само от всички краища на България, но също от Европа и по света.
Ходим на събитието вече трета година, и освен с красиви ръчно тъкани носии, керамични произведения и меняща се всяка година гостуваща изложба, Орешак печели с изключителната чистота и ред. Направи ми впечатление, че тази година спирките на градския транспорт бяха красиво изрисувани с различни мотиви : от исторически личности като Левски, до въдхновени от фолклора и приказките девойки.
Освен фабрично произведена керамика на по-ниски цени, на изложението и в магазините около него се продават и ръчно правени уникати, както за декорация, а близо до Троянския манастир към избора се добавят и домашни сладка и мед.
 
  Тази година освен ръчноизвезаните ризи и носии от троянски край, гостуваха и много екзотични експонати: традиционни фигури от Индонезия, балийски маски, дърворезба от Югоизточна Азия и декоративни предмети от Япония.
Германия беше включена с някои маски на вещици, докато от Мексико и Перу бяха изложени керамични произведения, тъкани, шапки и облекла.
Красив макет от седеф на най-голямата джамия в света за поредна година представяше Палестина, а полска носия ме накара да се замисля, че има колкото прилики, толкова и разлики между нашите и техни славянски традиции.
Дърворезбата беше един от най-впечатляващите български занаяти на изложението, а природата извън изложбените зали радваше с една от най-ярките, свежи и зелени пролетни гледки, които си спомням през последните години (цветовете на снимките не са манипулирани по никакъв начин!).
До голяма степен посещенията ни до Орешак са си и кулинарен туризъм. Механа “Кайзера” е едно от най-вкусните места, които можете да посетите в цяла България. Меса, скара, домашни разядки, гозби от региона: ако ще идвате го направете на празен стомах и се заредете с много воля: трудно е да се изберат само 1-2 неща от менюто.
И не забравяйте да оставите нещо на котьоранката.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s