IMG_5325 
Едно от нещата, които най-много харесвам в иначе дъждовния и невинаги гостоприемен Амстердам е, че това е град, в който всеки може да открие по нещо за себе си. Докато мнозина от чужденците идват само, за да потънат в безгрижното нехайство на първия coffee shop по пътя им, градът предлага безброй други неща.
 
Ако обичате изкуството холандският град е дестинация-мечта: освен къщата-музей на Рембранд и музея на Ван Гог, Амстердам може да се похвали и с една от най-впечатляващите колекции от барокови картини в Rijksmuseum (Националния музей): място, където спокойно можете да прекарате цял ден.
 
P6099789.JPG
 
Миналия път посветих няколко дни на тези забележителности и затова сега реших да видя малко от другата страна на града. И без това поводът беше концерт, както и първо пътуване дотам със Стеф. 
IMG_5328
 
Впечатленията ни накратко от 3 експресни дни? Амстердам е сравнително малък град (поне интересната за посетителите част), чийто център е изключително лесен за обхождане пеш или с имаш колело: повечето хотели предлагат под наем, има и много bike rentals из целия град. 
IMG_5298 (2).JPG
 
Уличките в центъра и покрай каналите са толкова тесни, че основните превозни средства си остават колела, скутери и разбира се: лодки. Холандия е рай за хората на колело и Амстердам в частност е един от най-ярките примери за това. Вижте само паркингът за колела на снимката (до Централна гара): тук са хванати само 2 от няколкото му етажа!
 
P6110149.JPG 
Има удобни трамваи на всеки няколко минути, но така и не ни се наложи да ползваме: разходката е чудесен начин да опознаеш истински един град. Пеша попиваш много повече от атмосферата, градското изкуство и ритъма на града. Освен това: рано или късно (с карта или без) пак попадаш на най-важните обекти. 
 
P6110105.JPG
 
 
Заслужава си много и организираната разходка с лодка. Има всякакви варианти: големи, малки, икономични, луксозни лодки, с бира и бургери или частни с включена бутилка вино. 
 
Цените варират, но стандартната разходка (без храни и напитки в средно голяма лодка с автоматизиран аудиогид) е 12 до 16 евро и наистина си много си заслужава да видите града от тази гледна точка в хубав слънчев ден (търсете будките с туристически пакети и намаления из целия град или проверете сайтове като Get your guide и картата I amsterdam за страхотни предложения и намаления).
P6110088.JPG
 
Вижда се много от града, научавате някои любопитни факти и в топъл ден преживяването е прохладно, пъстро и много приятно.
 
 P6099874.JPG
Разходката през Red Lights District е забавно и интересно занимание привечер, пък и противно на очакванията на някои туристи: това далеч не е отдалечена и изолирана част на града. “Фенерите” са разположени отстрани на един от централните канали в най-оживената част на Амстердам, пълна с ресторанти, барове и …кафенета ;). 
 
Да видиш самите момичета е странно: много от тях приличат на восъчни кукли повече от моделите в Музея на Мадам Тюсо. Някои са красиви: други малко плащещи (за всеки влак си има пътник). Почти всички са с впечатляваща физика и извивки: къде естествени, къде в духа на Pimp my ride. Прочетохме, че всяка плаща наем за “витрината” си по 150 евро на ден..Имам чувството, че холандците могат да направят бизнес от всички, не се изненадвам, че Вебер вижда зората на модерния капитализъм именно тук.
 
Питам се как ли се отразява наличието на този квартал на подсрастващите холандци? Дали ги прави по-цинични, или обратното: маха табуто и така подкопава интереса към него? Същият въпрос важи и за т.нар coffee shops. Доколкото знам през последните години холандците много недоволстват от това, че туристите злоупотребяват с либералните нагласи на местните и дори се обсъжда достъп до тези места само за хора с холандско гражданство, който поне малко да разчисти парти тълпите.
 IMG_5315.JPG
За всеки случай: в Амстердам има прекалено много интересни неща, за да бъде свързван от хората само със зелени билки и червени фенери. Едно от нещата, на които най-много се зарадвах беше изложбата World Press Photo за 2015 в т.нар Нова Църква на площад Дам. Самото място е доста впечатляващо като помещение за изложба, а някои от снимките още ме държат за гърлото: както с образите, така и със сериозните социални теми, които по традиция застъпват.
 IMG_5323.JPG
 
Едно от най-интересните неща беше мултимедийната част от изложбата. Имаше няколко екрана с кратки документални филма (слушалки, висящи от тавана позволяваха на всеки да гледа и слуша който филм си избере): за шофьор на линейка в район на епидемия от ебола, за трафикът на хора по Западното крайбрежие (Сиатъл), за стената на границата между САЩ и Мексико и тн. Изключително въздействащи: и като образи и като истории.
 
Имаше и интерактивен филм: {the And} за любовта и връзките. Отговаряш на няколко въпроси и на базата на това компютърът сглобява филм с части от интервюта на различни двойки със сходни преживявания. Не можах да сдържа усмивката си: доста познати неща видях и чух. В най-добрия смисъл на думата 🙂
 
Определено посещението си заслужаваше. Всяка пролет до средата на лятото годишните победители в конкуреса World Press Photo биват изложени там, така че препоръчвам на всеки да отиде.
 
 P6109982.JPG
На същия площад е и Музеят на Мадам Тюсо. В момента разширяват колекцията с нови знаменитости, но можете да видите Джони Деп, Антъни Хопкинс, Даниъл Крейг, Опра Уинфри, Кайли Миноуг, Фреди Меркюри и още един куп любимци. Разочаровахме се, че нямаше T1000, особено след страхотното клипче, което наводни интернет тези дни, но не може всичко. Купете си билети онлайн, между другото: разликата в цената е значителна, а и няма да има нужда да чакате на опашка (има вход за вече закупилите ;)).
P6109984.JPG
 
За хората с малко по-здрави нерви има и Амстердамската тъмница (The Amsterdam dungeon)(която пропуснахме) и Музей на мъченията, който честно казано е сравнително беден откъм експонати и не си заслужава чак толкова много посещението. Всъщност в Амстердам има музеи на всичко: от лалетата, през котките, до еротиката и марихуаната. Изборът е безкраен: това наистина е град, който предлага всичко. 
 
Единственото, което не ни хареса е храната. Масово се предлагат най-вече сандвичи, бургери, пържени картофки (прочутите им Vlaamse frites се продаваха почти на килограм), белгийски вафли…Ако искаш да ядеш нещо нормално (готвени ястия, месо) трябва да се насочиш към някой от многото чуждестранни ресторанти. Уж има аржентинска, бразилска, тайландска кухня, но повечето неща само звучат добре и не са кой знае колко качествени, а хубавите ресторанти са немислими за бюджетно пътуване. Като цяло за същите пари, за които ядяхме неща с оценка “средно ОК” в Испания щяхме да живеем в денонощен кулинарен рай.
 
P6110156.JPG
Бирата поне е страхотна. Има много хубави холандски и белгийски бири от региона: аз лично обожавам Weissbier и разни трапистки бири и на тези географски ширини ми е много много добре.
 
Иначе самият повод беше концерт на Body Count: old school hardcore група от L.A с вокалист не кой да е, а самият цапнат в устата и зареждащо прям във всичко Ice T. Впечатляващо е как група изцяло от черни музиканти скрива шапката на един куп изпълнители в традиционно пълен с бели музиканти жанр. Не е изненадващо: модерната тежка музика води началото си от блус рока, а преди това от джаза и рагтайма, които са си чисто африканско наследство. 
 
P6100029.JPG
Body Count бяха безпощадни. Заредени със смазващо много енергия и Badass отношение. Уважавам адски много Ice T за нещата, които каза за расизма и като цяло за добрите и лошите страни на хората и днешното общество. Радвам се че ги открих, макар и с доста закъснение. Наистина страшно добри.
 
P6109989.JPG
 
Толкова много неща видяхме за тези няколко дни, че на връщане имах чувството, че е минала поне седмица. Едно от най-веселите и пълни с хубава енергия пътувания.
Advertisements

One thought on “Amsterdamming

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s